Journal

24.03.2023
Olen nähtävästi konservatiivi, koska en näe AI:a valokuvaajan työvälineenä. Valokuvaaminen on teknisten laitteiden ja materiaalinen käyttämistä tallentamaan kuvaksi jotakin todellista. AI kuva on tehty tietojenkäsittelyllä.
Valokuvaajan osaamista ei tarvita AI kuvan tuotannossa. Näen graafikon, kuvittajan tai AD:n osaavan käyttää AI:a valokuvaajaa paremmin.
Tämä mielipiteeni ei tarkoita etteivätkö valokuvaajat voisi ottaa AI:a käyttöönsä. Mutta pitäisikö valokuvaajan sijaan keksiä jokin uusi nimike?
AI kuva ”Scandinavian kitchen, big windows, sunny landscape”.

11.03.2023
Edellisessä kirjoitin AI valokuvien tuotannosta. Pohdin kuinka AI soveltuu valokuvaajan työvälineeksi.
Konkreettisten kohteiden kuvaamisen sijaan AI tuottaa kuvan laskemalla. Laskeminen perustuu tuhansista valokuvista tuotettuun dataan. Kun valokuvaajan työ on ollut todellisten esineiden, ihmisten tai ympäristön kuvaamista, voiko AI:a käyttävää kuvaajaa kutsua valokuvaajaksi?
Tämä kysymys ei ole uusi. 3D mallintamalla voidaan tuottaa aidon valokuvan näköistä kuvitusta. Mallintaminen menee pääasiassa ohi valokuvaajan työn, koska valokuvaa ei tarvita edes osana mallinnusta. Valokuvia autoista, rakennuksista ja teknisistä tuotteista on jo pitkään tehty mallintamalla ilman että konkreettista kuvauskohdetta on edes olemassa.
Oheinen kuva on aito valokuva. Tai melkein aito. Kuvankäsittelyssä tuotteen muotoa ja valaistusta on säädetty ja pintoja korjattu. Täydellisen korjailun sijaan kuvaan on jätetty virheitä, jotta katsoja erottaisi sen mallintamalla tuotetusta kuvasta. Tämä on myynnille tärkeää koska aito valokuva on piirrosta (mallinnusta) uskottavampi.

06.03.2023
AI kuvaohjelmat ovat mielenkiintoisia, mutta onko niistä valokuvaajan työvälineeksi? Kokeilin Craiyon ohjelmaa. Annoin ohjeeksi vain ”Scandinavian Kitchen”, ilman tarkennuksia tai määrittelyjä.
Kuvan pintamateriaalit näyttävät valokuvalta, samoin valaistus aidolta (kaukaa tai ilman silmälaseja etenkin). Kuitenkaan yksikään pinta ei ollut kohdallaan tai ehjä. Esineet olivat tuotteen palasia.
Lopputulos varmasti paranee opettelemalla ohjelman tapaa tuottaa kuvia ja kehittämällä tuotantoa ohjaavia määritteitä.
Valokuvaajan työ on tähän asti ollut konkreettisen, kameran edessä olevan todellisuuden kuvaamista. Ennenaikaista sanoa kuinka paljon:
a. AI muuttaa valokuvaajan työtä
b. AI syö valokuvaajan töitä
Tässä vaiheessa näen AI:n valokuvaajan käytössä kuvaustaustojen ja taustalla olevien ihmisten ja tuotteiden kuvien tuottamisessa. Esimerkiksi viidakkokuvan voi AI tulostaa, sitä ei tarvitse ostaa kuvapankista tai mennä kasvitieteelliseen puutarhaan kuvaamaan.
Tulevaisuutta en ryhdy ennustamaan.
15.02.2023

Kamera Nikon D2H, objektiivi Nikkor 28-70mm 2.8, kuvausvuosi 2004. Kamerassa pikseitä 1600 x 2400.
Asiakas SPR Veripalvelu.
Nikon D2H oli aliarvostettu kamera, varsinkin pikselimäärän takia. Pidin sitä erittäin hyvänä laitteena, kunhan valoa oli paljon ja ISO 200.
Kameran tiedostot kestivät hyvin pikselimäärän kasvattamista kuvankäsittelyohjelmassa. Kameralla sai tuotettua hyvälaatuisen A3 kokoisen 300 dpi resoluution tiedoston – etenkin kun muisti käyttää paljon valoa ja herkkyyttä ISO200.
Ammattikäyttössä kameralla olisi nykyisiä laitteita huomattavasti vaativampi saada myyntikelpoista kuvaa, mutta en lainkaan ihmettelisi jos D2H kameroita olisi vielä käytössä.
D2H:n rinnakkaismalli oli D2x. Siinä oli 3000 x 4000 pikselin kenno. D2x:llä sai enemmän pikseleitä, mutta hyvälaatuisten tiedostojen tuottaminen oli erityisen työlästä. Jatkoin D2H:n käyttämistä rinnan D2x:n kanssa kunnes Nikonilta tuli D3.